Ontdek de Natuur, uw theespecialist!

Al duizenden jaren wordt er thee gedronken. Het aanbod is zo groot geworden dat het soms moeilijk is u er een weg in te banen.
Bij Herontdek de Natuur vindtu informatie over de verschillende soorten thee.

Geschiedenis
Thee word tegenwoordig in heel veel landen genuttigd. Oorspronkelijk wordt het gebruik van thee teruggebracht tot 2000 jaar geleden in China.

Mythologie:
Volgens een Chinese legende vond keizer Shen Nong in 2737 voor Christus thee per ongeluk uit. Hij zou uit hygiënische overwegingen zijn onderdanen hebben opgedragen om water altijd te koken alvorens het te drinken. Toen hij met zijn entourage door zijn rijk reisde, pauzeerde het gezelschap in een afgelegen deel van het keizerrijk. Keizer Shen Nong liet zijn onderdanen water koken in een pan. Dichtbij stond een theeplant, waarvan de blaadjes in de pan waaiden. De keizer dronk het water met het thee-extract en was onder de indruk van het oppeppende effect van de drank. Hij verklaarde dat thee het lichaam energie gaf, en voerde de drank in als medicijn.

Facts:
Omstreeks 300 na Christus werd het in China een populaire drank. Overal in het Chinese rijk werden theehuizen opgezet en thee werd een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur. Er werden dan ook veel boeken, gedichten, liederen en schilderijen opgedragen aan thee en de theeplant. Rond 900 vloog het gebruik van theedrinken ook over naar Japan. In tegenstelling tot de Chinezen, die theedrinken als ontspanning zagen, verhieven de Japanners theedrinken tot een kunst. Het drinken van thee ging gepaard met tal van ceremonies, en het leren van deze kunst kon jaren duren.

Vanwege de toenemende handel tussen China en het westen kwam thee in 1600 ook in Europa terecht. In 1609 bereikte thee Engeland. Thee werd vooral populair onder de Britse adel, omdat het gewone volk de drank niet kon betalen. Een pond thee kostte de gemiddelde Britse arbeider namelijk negen maandlonen. Toen de handel in thee toenam, daalde het product in prijs en werd het ook betaalbaar voor de minderbedeelden. Net zoals in China werd thee al snel onderdeel van de Britse cultuur. In 1750 was thee de favoriete drank geworden van zowel de Britse adel als de lagere klasse.

Thee en Geen-thee

De theeboom Camillia Sinensis Assamica(Indisch)

De oorsprong van de boom ligt in Zuid-Oost Azië. Maar tegenwoordig wordt de boom ook in andere delen van de wereld (tropische en subtropische gebieden gekweekt.)De bomen worden redelijk groot maar voor het telen van thee worden ze tot 4m teruggesnoeid. De bladeren zijn breder dan de theestruik (Camellia Sinensis Sinensis)Ze bevatten een sterk aroma en zijn heel productief.

De theestruik Camellia Sinensis Sinensis (Chinees)

Een struik van 3-4 meter met kleine, zachte bladeren. De bladeren bevatten een delicater aroma.
Kan ook groeien in een gematigd klimaat.Speciaal is de periode wanneer de thee geplukt wordt. De Camillia Sinensis wordt nu in meerdere werelddelen gekweekt. Dit resulteert in een verschil van smaak.

Factoren die een rol spelen in de smaak zijn:
Klimaat, locatie, cultivering en hoe het geplukt en verwerkt wordt.
Welke thee wordt gemaakt van de Camellia Sinensis?
Witte thee, groen, zwarte thee en Oolong thee. Zoveel verschillende smaken van 1 soort plant?
Inderdaad. De bladeren worden op verschillende periodes in het jaar geoogst en de manier waarop ze verwerkt worden geeft deze verschillende soorten thee.

Zwarte thee:

Een eeuwen- oude traditie en is - als zijn groene neef - sinds ongeveer 3000 voor Christus geteeld en genoten. De westerse wereld houdt van haar diversiteit, karakter en haar smaakfacetten. Die verscheidene smaakfacetten zoals subtiele nuances, fruitig en florale geuren... zijn afhankelijk van het klimaat waar de thee geoogst word en op welk moment van het jaar.

In de bijna verbijsterende selectie zwarte thee zijn twee hoofdcategorieën: lichte en zware zwarte thee.
Een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van lichtere thee zijn de bijzonder geurige first flush oogsten van Darjeeling, terwijl de thee uit Assam, met zijn sterk moutige geur toe te schrijven aan zware oliesoorten, tot de zware zwarte thee behoort.

Darjeeling:
Darjeeling is werkelijk de champagne van de thee! De kenners geraken bij het noemen van Darjeeling in vervoering. Het kleine stadje in het noorden van India, op de zuidelijke hellingen gelegen in de Himalaya, is het synoniem voor eersteklas thee.

Assam:
In het subtropische klimaat in Assam produceert men voornamelijk zwarte thee, met een sterke moutige smaak en productiviteit. Assam thee is ideaal als basis voor mengsels.

Ceylon:

De Sri Lankaanse specialiteiten zijn op de markt gebracht onder de naam Ceylon. De Sri Lanka thee cultuur is niet zo oud: Tot halfweg de 19de Eeuw domineerde de teelt van koffie, Tot een agressieve plantenziekte alle koffie bomen vernielde. Een engels experiment met de theeplant zorgde voor een alternatief. En Ceylon thee is vandaag bekend om zijn pittige, frisse en krachtige smaak. Een echte koper-rood infusie. Het landschap van het eiland wordt gedomineerd door eindeloze theevelden, gelegen op en door de verschillende geografische gebieden. Dit zorgt ook voor verschillen in smaak: De mooiste rassen in de hooglanden van Nuwara Eliya ("boven de wolken") is de delicate Chinese theeplant. Deze giet goudgeel af en is zeer aromatisch, terwijl in de laaglanden, de robuuste Assam word gekweekt. deze heeft een sterke smaak en donkere kleur.

Groene thee:
Groene Thee komt van dezelfde plant als zwarte thee. Bij groen thee voorkomt men echter de gisting. Hierdoor worden meer enzymen behouden. Het veranderingsproces van het blad word onderdrukt door snel in grote pannen te roosteren (China) of kokend bloot te stellen aan stoom (Japan). Dit proces is zeer moeilijk en moet zeer zorgvuldig worden uitgevoerd: te veel stoom of warmte kan de smaak verpesten of leiden tot andere ongewenste effecten. De kwaliteit is dan helemaal weg. Door het droogproces, blijven de natuurlijke ingrediënten in het blad ongewijzigd en ontvouwden ze zich in warm water.

Witte thee:
De witte thee komt van dezelfde theeplant"Camellia Sinensis Sinensis. De naam verwijst naar zijn bladkleur, zeer jonge theebladeren worden gebruikt voor het oogsten van witte thee. De blaadjes worden met de hand geplukt en zacht verwerkt. Anders dan zwarte (gefermenteerde) thee en groene Thee (gestoomd of geroosterd) is wit te thee gedroogd en gefermenteerd in de zon. Daardoor krijgt hij veel waardevolle ingrediënten. de smaak is zeer delicaat, zacht en bloemig. Deze thee wordt geoogst in Pai Mu Tan.

Oolong thee:
Deze bladeren zijn in de zon gedroogd. Ze verliezen heel langzaam hun vocht. Dit zal bepaalde chemische processen teweegbrengen en een heerlijke smaak ontwikkelen. In bamboe manden worden ze met de grootst mogelijke voorzichtigheid gedragen, waarbij alleen de bladen gemakkelijk af breken aan de randen en gisten, Dit voorkomt dat de sappen uit de cellen ontsnapt. Oolong kenners spreken van een "Groen blad met rode rand". In grote, hete potten worden de bladeren dan verhit, teneinde de smaak en de kleur van het blad te behouden. Elke Oolong heeft zijn eigen karakter en de productie is gevarieerd en zeer duur.

Geen-thee
Naast de theeboom waar men witte, groene en zwarte thee van bekomt, heb je ook nog gewone kruiden,bloemen en planten waar je een kruidenaftreksel kan van trekken.
Deze kruidenaftreksels drinkt men vaak voor therapeutische doeleinden.
Onlangs is de wetgeving hieromtrent veranderd. Je mag niet zomaar zeggen hoe kruiden onze gezondheid kunnen beïnvloeden.
Daarom raden we aan om gerust advies te vragen aan ons zodat u zeker de juiste kruiden meeneemt naar huis.
Want sommige kruiden zijn goed voor bepaalde klachten maar ze kunnen ook zaken tegenwerken dus voorzichtigheid is aangeraden.
Wij zijn perfect opgeleid om u het juiste advies te geven dus contacteer ons meteen!

Ontdek de Natuur
Ketelstraat 19
3290 - Diest
Belgiƫ - Ligging
Tel : 013 32 59 46
Fax : 013 77 74 66
info@ontdekdenatuur.be
BTW BE0465 536 355
ma - za
09u00-18u00
zo
gesloten