Glutenvrij en toch smaakvol

Wat is coeliakie?

Coeliakie of glutenintolerantie is een immuunziekte van het lichaam, waarbij de darmen, voornamelijk de darmvlokken, aangetast worden.
Het is dus een onvermogen om gluten te verteren, een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, haver en gerst. Normaal worden deze eiwitten in de darm afgebroken, maar bij glutenintolerantie is dat niet het geval en ontstaat gisting. Hierdoor raakt de darmwand geïrriteerd en beschadigd. Glutenintolerantie komt steeds meer voor. Een relatie met erfelijkheid, eetgewoonten, milieu- en amalgaamvergiftiging naast elektrostress wordt sterk vermoed.

De meest kenmerkende symptomen zijn: diarree, verstopping, vermoeidheid, gewichtsverlies, bloedarmoede, ontstekingen in de mond en huidafwijkingen. Verder komen als klachten voor: slaapzucht(lethargie), pijnlijke gladde tong, eczeem, slechte eetlust, hartkloppingen, oedeem, buikpijn, opgezette buik, een opgeblazen gevoel, een stinkende overmatige ontlasting, afscheiding uit vagina en op de glans penis, misselijkheid en overgeven, spierslapte en -vermindering, gewrichts- en botpijn, hoofdpijn en psychische of neurotische klachten, zoals depressie, geïrriteerdheid. Ziekten als ME, MS, fibromyalgie, vroegtijdige dementie, stress- en burn-out-syndroom hebben mogelijk een relatie met glutenintolerantie.

Als gevolg van de (micro) darmbeschadigingen, kunnen secundaire allergieën optreden, zoals melk- en lactose intolerantie. In dat geval kun je ook geen melkproducten eten en alle producten waar lactose of maltose! aan toegevoegd is. Sommige patiënten ontwikkelen ook een overgevoeligheid voor soja, bonen, erwten, scherpe kruiden (rijsttafel) uien of knoflook. De intolerantie kan worden geprovoceerd door emotionele stress, psychisch trauma, virale infectie, zwangerschap of een operatie.

Wat moet u niet eten?

Vermijdt consequent alle voeding met gluten zoals: tarwe, rogge, haver, gerst, kleefrijst, brood, knäckebröd, pasta, bami, muesli, koek, koekjes, beschuit, seitan, spelt, semolina, kamut, triticale, couscous, bulgar, gort, mout, maltose (moutsuiker), bier, tarwekiemen, MSG (ve-tsin), tarwezetmeel, paneermeel (gebakken vis, patat) en alle producten die ook maar kleine hoeveelheden gluten bevatten zoals "gemodificeerd tarwezetmeel", dranken gemaakt van granen of melk ("brooddrank", bamboe, rivella, alle alcohol gemaakt van graan).

Productinformatie altijd nauwkeurig bestuderen

Wat kuntu eten?

Rijst (en rijstbloem, mihoen), wilde rijst, amaranth, gierst, quinoa, boekweit, lijnzaad, maïs en bonen (kleine hoeveelheden), sorghum, Aziatische mungbonen vermicelli, sojaproducten als bonen, tamari, sojamelk, sojavla (alle zonder tarwe!), rijstwafels (broodvervanger) en noten, zoete aardappelen, agar-agar, gelatine, johannesbroodpitmeel, verder alle fruit, groenten en aardappelen, yam, tapioca. Biologische producten hebben altijd de voorkeur. Sommige mensen, vooral diegenen die vermagerd zijn of bovengenoemde symptomen hebben - onder hen relatief veel vegetariërs! - hebben baat bij het (tijdelijk) eten van vlees, vooral rundvlees, vis en eieren. Consulteer hiervoor Uw dokter.

NB: "Zondigen" komt over het algemeen duur te staan, omdat men daardoor (ernstige) achteruitgang van het darmslijmvlies en verergering van symptomen kan verwachten. Een gluten (melk en lactose) vrij dieet is daarom heel vaak een "alles of niets" beleid. Nogmaals, besef dat tarwemeel, lactose en maltose in talloze producten verwerkt zijn. Gelukkig komen er steeds meer glutenvrije producten op de markt waaronder schar, roley's, schnitzer, dafco, joannesmolen, lhians kitchen ...

Ontdek de Natuur
Ketelstraat 19
3290 - Diest
Belgiƫ - Ligging
Tel : 013 32 59 46
Fax : 013 77 74 66
info@ontdekdenatuur.be
BTW BE0465 536 355
ma - za
09u00-18u00
zo
gesloten